Duurzaamheid

BOUWEN MET OOG VOOR MORGEN

“Je moet niet alleen zeggen wat je doet, maar ook doen wat je zegt!”
Bij alles wat we doen houden we de gevolgen voor mens en milieu scherp in de gaten. Duurzaamheid staat bij ons centraal.

GESLOTEN CYCLUS VAN MATERIALEN

 • Inzicht in materiaalstromen
 • Terugname garantie
 • Samenwerking met partners

Meten is weten. Inzicht in de impact om zo onze projecten te verduurzamen zijn essentieel. Hiermee helpen wij de input te verzorgen voor SCOPE 3 van de CSRD wetgeving. Onze material-flow laat zien welke materialen toegepast worden binnen een project, waarbij gestreefd wordt naar maximale circulariteit. Terugname van materialen en verantwoordelijkheid nemen is hierin een belangrijk onderdeel om de transitie naar de circulaire economie te maken. Dit faciliteren wij via ons eigen Revisie Centrum (RCN) samen met producenten en partners uit ons bouwteam.

Model van materiaalstromen per project
Model van materiaalstromen per project

REVISIE CENTRUM NEDERLAND (RCN)

 • Herinzet van materialen
 • Eigen demontageteam
 • 2 mln ton CO₂ reductie per jaar

Al sinds 2011 hebben wij ons eigen revisie centrum. Dit bedrijfsonderdeel streeft naar een zo hoogwaardig mogelijke herinzet van materialen om verspilling te voorkomen. Dit kan zijn door een circulaire toepassing, hergebruik van onderdelen of het reviseren van de materialen. Door deze manier van demonteren zorgen we voor een reductie van 2 miljoen kg CO² en een maximale herinzet in de nieuwe winkels. Hiermee dragen we niet alleen bij aan onze eigen doelstelling, maar ook aan die van onze klanten!

Door werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en langdurig werkzoekenden te realiseren, leveren wij een waardevolle bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen

Stamhuis materialen paspoort
Stamhuis Materiaalpaspoort
Cladding hergebruik
Reduceren afvalstromen door hergebruik materialen
Poedercoaten
Door een nieuwe coating krijgen stellingen een tweede leven

TOEKOMSTBESTENDIG EIGEN VASTGOED

 • Batterij opslag voor energie
 • PV folie op eigen trailers
 • 700 ton CO₂ reductie per jaar

We zijn continue opzoek naar verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Dit doen we niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze eigen panden. We zorgen ervoor dat onze panden up to date zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. Hierin kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen en passen we deze, waar mogelijk ook toe. Zo zijn onze daken voorzien van bijna 7000 zonnepanelen waardoor we voldoende energie opwekken om onze gebouwen te voorzien van stroom. Alle stroom die we niet gebruiken slaan we binnenkort op in 2 grote batterijen om op een later moment in te zetten of om het energienet te ontlasten en hiermee netcongestie tegen te gaan. Zo helpen we niet onszelf maar ook het industrieterrein. Verwarmen doen we voor een groot deel d.m.v. infrarood. Onze kantoorpanden maken we op deze manier aardgasvrij zodat we een reductie hebben van ruim 700 ton CO₂ op jaarbasis.

PARIJS KLIMAATDOELSTELLINGEN

 • BREEAM & GPR kennis
 • CO₂ berekening van projecten

Onze  panden voldoen uiteraard aan alle (steeds strenger wordende) wetgeving zoals MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) en BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Deze berekeningen kunnen wij verzorgen en daarin nemen we de klant mee in de verschillende afwegingen en mogelijkheden qua installatieconcept en keuzes in gebouwschil. Daarnaast heeft Stamhuis ook bovenwettelijke BREEAM en GPR Gebouw kennis in huis en kunnen van onze projecten CO₂ berekeningen worden opgesteld.

zonnepanelen
Zonnepanelen Stamhuis
Energieopslag
Energieopslag (congestiemanagement & powerbalancing)

ENERGIEZUINIG TRANSPORT

 • Inzicht in materiaalstromen
 • Terugname garantie
 • Samenwerking met partners

We maken al sinds 2012 gebruik van LZV-wagens deze staan garant voor ruim 20% minder brandstof gebruik en zorgen per project voor maar liefst 40% minder vervoersbewegingen. Vanaf 2023 zijn onze LZV-wagen voorzien van een elektrische trekker en PV-folies op de daken van de trailers. Hiermee zorgen we dat we energie opwekken én opslaan in een batterij. Deze opgeslagen energie gebruiken we voor het laden en lossen. Ons wagenpark is al voor een groot deel geëlektrificeerd, deze vertaalslag in CO₂ reductie brengen we ook aan voor ons logistiek transport op waterstof.

 

Duurzaamheidslogo

Meer weten of benieuwd hoe uw project duurzamer kan?

Neem contact op met onze duurzaamheidsafdeling: duurzaamheid@stamhuis.nl

Op de hoogte blijven van onze duurzaamheidsprojecten volg onze pagina op Linkedin