Partnership Terre des Hommes- Stamhuis

Delen wat je hebt!

Aansluitend bij de Terres des Hommes gedachte van Antoine de Saint Exupéry: ‘Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor.’ heeft Stamhuis voor Terre des Hommes het vernieuwde winkelconcept ontwikkeld waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van hergebruikte- of restmaterialen. In de winkels worden immers ook nog mooie items aangeboden voor een tweede of derde leven bij een nieuwe eigenaar.

circulaire meubels

Het etalagemeubel is een eyecatcher door de grote ronde cirkel waarin de mooiste items gepresenteerd worden. Dit meubel is opgebouwd uit spaanplaat; restmateriaal. Restmateriaal is zaagafval. Een meubel kan ook zijn opgebouwd uit hergebruikt materiaal dat al eerder is toegepast in een ander meubelstuk/interieur. Spaanplaat is bovendien een veel toegepast plaatmateriaal dat al voor 96% bestaat uit hergebruikt materiaal! En dat wordt dan ook nog eens hergebruikt, dubbel duurzaam dus. Om de cirkel rond te maken is al het gebruikte spaanplaat in de toekomst ook weer geschikt om nieuw spaanplaat van te maken

Het ontwerp van het etalagemeubel is modulair; de lades zijn flexibel en kunnen worden weggehaald, toegevoegd, of omgekeerd en bovendien worden uitgewisseld met alle lades in de winkel: in de toonbank, meubel voor de parels of elders los op een tafel of stelling.

Het meubel voor de ‘parels’ is gereserveerd voor pronkstukken.  Hierop krijgt een mooie set kleding met accessoires extra attentie. Ook dit meubel is ontworpen met restmateriaal en modulair opgebouwd, waardoor deze veel flexibiliteit biedt.

De stellingen zijn zeer flexibel te gebruiken en aangekleed met planken van hergebruikt spaanplaat. Deze zijn op iedere gewenste hoogte te plaatsen en te combineren met de losse lades.

De toonbank is naast een afrekenpunt een presentatie voor de mooiste parels van de winkel. De toonbank wordt samen met het meubel voor de parels gebruikt om de mooiste ingebrachte stukken te laten zien. Het meubel is opgebouwd uit spaanplaat; restmateriaal. Dit materiaal is zaagafval en/of is al eerder gebruikt. We hebben namelijk ook het oppervlak van gebruikt spaanplaat geschuurd en opnieuw een bio-based lak gegeven om helemaal aan te sluiten bij de gedachtegang van Terre des Hommes ?

Het wandelement heeft dezelfde ronding als het etalagemeubelen en geeft daarmee herkenbaarheid aan de winkel. Dit meubel is 100% opgebouwd van hergebruikt materiaal!

De losse lade is een kenmerkend element qua materiaal (spaanplaat), kleur en vormgeving. De lades komen overal in de winkel terug en is hierdoor de verbindende factor tussen al het meubilair.

De tafel is toonaangevend door de ‘schraag’ die ook in diverse andere meubels is doorgevoerd. Het blad is gemaakt van hergebruikt- of restmateriaal; de ene van een afgeschreven deur, de ander van reststroken spaanplaat. Hierdoor ontstaat een diversiteit, maar door dezelfde vormentaal samenhang in het ontwerp.

Meer informatie over Stamhuis en duurzaamheid vind je hier

Terre des Hommes

Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt ervoor dat zij zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Om tot échte oplossingen te komen werken we samen met familie, omgeving en andere organisaties.

Terre des Hommes werd op 22 juli 1960 opgericht in Zwitserland door Edmund Kaiser – geïnspireerd door het gelijknamige boek Terre des Hommes van Antoine de Saint Exupéry

De visie van één man op een aarde voor de hele mensheid…

Antoine de Saint Exupéry was een eigenzinnige Franse schrijver en piloot van een post vliegtuigje in de Tweede Wereldoorlog, waarmee hij over onder meer Afrika vloog.

Nog voordat zijn wereldberoemde boek Le Petit Prince verscheen, schreef hij het boek ‘Terre des Hommes’. In dit boek riep hij ‘’de mensen der aarde’ op hun verantwoordelijkheid te nemen en solidair te zijn. Want, zei hij: “Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor”.

Het gedachtegoed van het boek sprak de Fransman Edmond Kaiser zo aan dat hij een kinderhulporganisatie oprichtte met de naam Terre des Hommes.

In 1965 volgden Nederlandse vrijwilligers zijn voorbeeld op en werd Terre des Hommes Nederland opgericht. In 1980 werd de eerste Terre des Hommes winkel geopend. Er ontstond een netwerk van ruim 40 winkels en meer dan 1700 vrijwilligers. Mensen die geven en delen door de handen uit mouwen te steken. Samen zorgen zij al jaren voor een grote bijdrage aan het werk van Terre des Hommes.

Het winkelnetwerk heeft de ambitie te groeien, zodat we met meer handen én met nog meer hergebruik van spullen, een duurzame en een groeiende bijdrage kunnen leveren aan het werk van Terre des Hommes.

Dit vraagt om een vernieuwd winkelconcept. Open, licht, flexibel. Een fijne ruimte voor onze vrijwilligers, een uitnodigende winkel voor klanten. Een winkel die voldoende ruimte biedt aan alle gedoneerde spullen. Met meubels die de meest bijzondere items een podium geven.

De winkel nodigt uit te delen wat je hebt. Dit zijn niet alleen spullen. Dit kunnen ook creatieve talenten zijn. Of zoals in het geval van Stamhuis: de kennis en kunde om van bestaand materiaal, een nieuw herkenbaar concept te maken.

Stamhuis heeft al sinds 2011 een eigen revisiecentrum waar oude materialen uit bijvoorbeeld supermarkten binnenkomen. Het revisiecentrum streeft naar een zo hoogwaardig mogelijke herinzet van materialen om verspilling te voorkomen. Dit kan zijn door een circulaire toepassing, hergebruik van onderdelen of het reviseren van de materialen. Door deze manier van demonteren zorgt Stamhuis voor een reductie van 2 miljoen kg CO² en een maximale herinzet in nieuwe winkels.

Lees hier meer over Stamhuis & Duurzaamheid