In gesprek met Sander

Hi Sander, wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Sander Segaar, 48 jaar oud en woonachtig in Amersfoort. In 2014 ben ik in dienst getreden bij Stamhuis, allereerst als Modelleur. Inmiddels ben ik BIM-specialist en adviseer, begeleid en train ik teams in BIM, Revit en alles daaromheen. Ik houd me vooral bezig met projecten buiten onze retail-tak. Daarnaast ben ik veel bezig met innovatie binnen Stamhuis, denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van Virtual- of Augmented Reality. Tal van zaken waar ik me mee bezig mag houden!

Hoe ben je van Modelleur naar BIM-specialist doorgegroeid?

In de tijd dat ik binnenkwam, maakte Stamhuis de overstap van 2D-AutoCAD naar 3D-Revit. Ik had hiervoor bij een tal van architectenbureaus gewerkt en al redelijk wat ervaring opgedaan met Revit. Dus ik had heel wat kennis in huis en dat werd gelijk opgemerkt door Stamhuis. Mijn toenmalige leidinggevende heeft me daarom veel nevenopdrachten gegeven en de ruimte geboden, waardoor ik mezelf verder kon ontplooien.

En zo is het gegroeid dat ik mezelf kon ontwikkelen tot een soort vraagbak op het gebied van Revit en BIM. Daarna kon ik vrij eenvoudig de stap maken naar de rol van leidinggevende, want mensen kwamen toch steeds vaker naar me toe voor informatie. Nou, dat heb ik met veel plezier een aantal jaren gedaan, maar ik miste de praktijk. Met mijn eigen leidinggevende heb ik een plan opgesteld om in een bepaalde richting te groeien: ik wilde graag BIM specialist worden. Dit was een nieuwe functie en er waren nog niet veel handvatten voor, dus deze hebben we gaandeweg vormgegeven. Dat plan hebben we samen uitgezet en direct een aantal doelstellingen aan verbonden. Deze doelen heb ik gehaald en daarom nu zit ik in de functie van BIM-specialist.

Je was één van de weinigen die kennis hadden van Revit en BIM. Hoe breng je dan die specialistische kennis over aan je collega’s?

Toen ik bij Stamhuis kwam, waren er twee collega’s druk bezig met de implementatie van Revit en BIM. Deze collega’s waren hoofdzakelijk van de retail en hadden de focus op het correct neerzetten van alle virtuele bouwelementen in onze winkelformules. Denk hierbij aan een gedigitaliseerde meterstelling of aan een rij koelingen. Uiteindelijk ben ik veel met deze collega’s gaan sparren. Zo hebben we het binnen Stamhuis gezamenlijk opgezet. Zij voor de retail en ik voor de casco- en bouwprojecten.

Tegenwoordig vraag ik ieder kwartaal aan de leidinggevenden van de ontwerp- en engineersteams wie er behoefte heeft aan een stukje opleiding. Dan komen er meestal een aantal nieuwe collega’s voor in aanmerking.  Niet alleen nieuwe, maar ook collega’s die al langer bij ons zijn melden zich aan. Die gaan misschien een gevorderde training volgen. Vaak ga je met de nieuwe medewerkers zitten om te kijken wat hun huidige niveau is en waarvoor ze in aanmerking komen. Ga je lay-outs maken of ga je de maatvoering in? Of ga je staalframe modellen maken? Dat vergt allemaal een andere basis. Vanaf daar gaan we op zoek naar de juiste training.

En daar komt de Stamhuis Academy in beeld?

Ja, klopt! De Stamhuis Academy is ontstaan vanuit mijn eigen team, BIM & Digitalisering, een team bestaande uit ikzelf en vijf andere collega’s. We hebben allemaal onze eigen vakgebieden en specialismes. Van oudsher verzorgen we trainingen. En zo is het ontstaan dat we een heel scala aan trainingen hebben opgezet die uiteindelijk zijn gebundeld tot de Stamhuis Academy. Om mensen ook duidelijk te maken dat we binnen Stamhuis tal van opleidingen hebben. Als je ‘Stamhuis Academy’ zegt, dan raken mensen toch getriggerd.  En gaan ze vragen, wat is dat dan en waar kan ik er iets over vinden?

Is de Stamhuis Academy voor méér dan alleen het leren van technisch tekenwerk?

Vanuit de modelleurs hebben we deze trainingen opgezet voor iedereen die met BIM of met Revit te maken heeft. In de toekomst hoop ik dat andere vakgebieden zoals werkvoorbereiding of project management ook dat soort trainingen heeft. En die komen dan allemaal op onze Kennis Plaza te staan. Stamhuis Academy, dat is eigenlijk ook een onderdeel van het Kennis Plaza. Dat is ons intranet waarop alle handleidingen te vinden zijn.  Alles wat iemand voor zijn of haar functie moet weten, is daar te vinden. Het is volledig ingericht voor zelfstudie. Er staan tal van handleidingen en trainingen die gegeven zijn. In principe kunnen mensen zelf die trainingen doen.

Als je dit met een hoger doel doet om door te groeien naar een andere functie, of je te ontwikkelen in je eigen functie, dan kun je via je leidinggevende een plan opstellen. Waarbij Stamhuis in overleg de uren ter beschikking stelt om jezelf te trainen. De Stamhuis Academy is nu specifiek voor BIM en Revit opgezet. Dit zal breder moeten groeien waarbij iedere functie bij Stamhuis er iets aan heeft. Iedereen verdient het om het beste uit zichzelf te halen en zich te ontwikkelen. In de eigen functie of om door te groeien naar een nieuwe uitdaging bij Stamhuis.

Zijn er buiten de Stamhuis Academy nog mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen?

Vrijwel uitsluitend komt iemand binnen bij Stamhuis en gaat hij of zij in een team werken. Dan krijgen ze bij Stamhuis meestal een buddy aangewezen. Een ervaren collega die je meeneemt, wegwijs maakt in de systemen en in de functie. Die buddy is de eerste vraagbaak om al je vragen te beantwoorden. Dat is echt iemand om je de basis aan te leren en je op niveau te krijgen, zodat jij je functie goed kunt uitoefenen. Dat zal meer op de hoofdlijnen zijn. De Stamhuis Academy is er dan om je meer verdieping te geven: voor degene die zich echt tot specialist in zijn of haar functie wil ontwikkelen!

 

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden binnen Stamhuis? Stuur dan een bericht naar c.verberkt@stamhuis.nl en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.